Retail HEMA en Jumbo gaan samenwerken

Supermarktketen Jumbo en retailer HEMA gaan samenwerken. Dat hebben de twee bedrijven vrijdag bekendgemaakt. Van een fusie tussen de twee is geen sprake, het gaat om een principeovereenkomst om „de marktpositie van beide bedrijven verder te verbeteren”. Dat willen ze onder meer gaan doen door HEMA-artikelen in winkels van Jumbo te verkopen.

De bedrijven vinden dat het aanbod van beide winkels elkaar goed aanvult. De samenwerkingsplannen, die zullen gelden voor Nederland en België, moeten nog worden uitgewerkt. Voor het einde van dit jaar willen de bedrijven de verdere details bekend hebben gemaakt.

HEMA kondigde eerder dit jaar ook een samenwerking met Albert Heijn aan. Dit najaar zouden twee pilotwinkels worden geopend in Utrecht en Rotterdam. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Volgens persbureau ANP beëindigt HEMA de samenwerking met Albert Heijn per direct.

Jumbo heeft in Nederland meer dan 650 supermarkten. HEMA heeft meer dan 750 vestigingen in elf landen, waarvan verreweg de meesten in Nederland.

HEMA werd ruim een jaar geleden overgenomen door investeerder Marcel Boekhoorn. Hij loste daarbij 100 miljoen euro van de 900 miljoen euro tellende schuld van het bedrijf af. De overeenkomst met Jumbo is geen toeval, want onder de nieuwe eigenaar werden meer samenwerkingen geïnitieerd. Zo werkt HEMA sinds dit jaar samen met supermarktgigant Walmart, waardoor producten van het bedrijf nu ook in de Verenigde Staten en Canada in de winkels liggen. (NRC)