Iraakse premier belooft hervormingen in reactie op protesten

Adil Abdul-Mahdi heeft een „belangrijke herschikking van de regering” aangekondigd. Wat dit inhoudt, is niet bekend. Demonstranten willen dat de premier zelf aftreedt.
Bij de demonstraties zijn sinds begin oktober zeker 250 mensen om het leven gekomen.
Bij de demonstraties zijn sinds begin oktober zeker 250 mensen om het leven gekomen. Foto Murtaja Lateef/EPA

De Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi heeft zaterdag „een belangrijke herschikking van de regering” aangekondigd, meldt persbureau AP. Ook zal het electorale stelsel op de schop gaan, beloofde de politicus. Hij lichtte niet toe wat er precies zal veranderen.

Abdul-Mahdi zegt met de maatregelen de demonstranten die de Iraakse straten al weken vullen, tegemoet te willen komen. Zij eisen echter het aftreden van de volledige politieke leiding, inclusief Abdul-Mahdi zelf. De kans is dan ook klein dat de protesten na de belofte van de premier zullen verminderen.

Lees ook: Jeugd zonder werk of toekomst verliest het geduld

Zaterdag erkende Abdul-Mahdi ook voor het eerst dat zijn regering de toegang tot internet onmogelijk maakt om demonstranten te belemmeren. Netblocks, een organisatie die internetblokkades in kaart brengt, maakte eerder deze week bekend dat de Iraakse autoriteiten het internet hadden afgesloten voor tienduizenden gebruikers: de zwaarste beperking sinds de protesten begin oktober begonnen.

Opnieuw doden

Ondertussen gaan de demonstraties onverminderd door. Enkele uren na de verklaring van Abdul-Mahdi meldde persbureau AFP op basis van bronnen in een ziekenhuis in Bagdad dat er opnieuw doden zijn gevallen. Twee demonstranten stierven door politiekogels, een derde kwam om nadat hij in zijn gezicht werd getroffen door een traangasgranaat.

Sinds begin oktober wordt op grote schaal gedemonstreerd in Irak. Betogers spreken zich onder meer uit tegen wijdverspreide corruptie, werkloosheid en de slechte basisvoorzieningen in het land. De protesten liepen meermaals uit in geweld, onder meer toen veiligheidstroepen deze met harde hand probeerden neer te slaan. Tot dusver zijn zeker 250 mensen omgekomen.