Indiaas hooggerechtshof wijst betwiste religieuze grond toe aan hindoes

Hindoes en moslims in India twisten al decennia over religieuze grond. Het Hooggerechtshof wees het stuk land in de stad Ayodhya zaterdag toe aan de hindoes.
Een Indiaase moslima in Mumbai. Het conflict over de grond leidde tot veel onrust. Politie in de staat Uttar Pradesh staat op scherp.
Een Indiaase moslima in Mumbai. Het conflict over de grond leidde tot veel onrust. Politie in de staat Uttar Pradesh staat op scherp. Foto Divyakant Solanki/EPA

Hindoes in India hebben zaterdag de zeggenschap gekregen over betwiste religieuze grond in de stad Ayodhya. Het Indiaase Hooggerechtshof wees de moslimgemeenschap een alternatief stuk land toe om daar een moskee te bouwen.

De grondkwestie verdeelt moslims en hindoes in India al decennia, zaterdag deed het Hooggerechtshof uitspraak. Beide religieuze groepen claimen de grond in de stad Ayodyha.

Op de plek, waar hindoes geloven dat de god Ram werd geboren, stond drie eeuwen lang een moskee. Radicale gelovigen verwoestten die in 1992. Volgens hen stond er eerst een hindoetempel. Het verwoesten van de moskee leidde tot rellen in India waarbij zeker tweeduizend mensen omkwamen.

Volgens de Indiaase premier Narendra Modi hebben de rechters de decennialange kwestie op minnelijke wijze geschikt en daarbij ieder standpunt gewogen. „Dit oordeel zal het vertrouwen in het juridische proces verder versterken”, schreef hij op Twitter. Modi beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne een hindoetempel op de grond te bouwen, maar besloot later het oordeel van de rechter af te wachten.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi The halls of justice have amicably concluded a matter going on for decades. Every side, every point of view was given adequate time and opportunity to express differing points of view. This verdict will further increase people’s faith in judicial processes.

‘Bewaar de vrede’

De beslissing van de hoogste rechters in India was unaniem. Zij bepaalden dat het land wordt overgedragen aan een stichting, die er een tempel voor Ram zal gaan bouwen. De moslimgemeenschap kreeg twee hectaren op een prominente plek toegewezen om daar een moskee te construeren.

Een lagere rechter oordeelde in 2010 dat het land verdeeld moest worden. Hindoes zouden tweederde van de grond krijgen. Hindoes vierden de uitspraak zaterdag, moslims zijn ontevreden, meldt persbureau AP. Ze overwegen het oordeel van het Hooggerechtshof aan te vechten, wat in India mogelijk is.

Raj Nath Singh, de Indiase minister van Defensie, riep alle partijen op „om het oordeel te accepteren en de vrede te bewaren”. De politie was in groten getale aanwezig in Ayodyha, om nieuw geweld tussen moslims en hindoes te voorkomen. Zeker vijfhonderd mensen zijn opgepakt omdat zij opruiende berichten op sociale media zouden hebben geplaatst. Ook is er een samenscholingsverbod van kracht.