Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘Nog nergens heb ik teruggevonden of de optie om de maximum snelheid van 130 km per uur vrij te stellen voor elektrisch vervoer is overwogen of onderzocht”, schreef René Koopmans ons deze week. Dat was juist, al stuurden juist die dag nóg twee lezers met hetzelfde idee een brief, waarvan wij er één plaatsten, van Theo Olsthoorn, die er het wenkend perspectief in zag van de auto-industrie die zo zou inzetten op ‘vol elektrisch’ (niet hybride), en een overheid die veel meer laadpunten zou plaatsen. De maximumsnelheid bracht tientallen pennen in beweging, met slechts twee keer een pleidooi om 130 km per uur te handhaven. En wat zegt het dat er onder de tegenstanders daarvan ook twee afkomstig waren van NRC-lezers op een Waddeneiland? Wij plaatsten de brief uit autovrij Schiermonnikoog.

Dezelfde ongebruikelijke eensgezindheid in de inbox was er bij het andere grote onderwerp van de week, de staking in het onderwijs. Oké, afgezien dan van de brief van Age Fluitman, die ervoor pleitte om het gedrochtelijke stelsel – „noodverband over noodverband, steeds ingewikkelder constructen van regelgeving, boven-, onder- en zij-instromers” – drastisch aan te pakken: „Ontsla, bij het begin van de grote vakantie, iedereen, van CEO tot de laatst benoemde administratief medewerker en klasse-assistent en benoem een nieuw ‘hoofd ener basisschool’, plus het juiste aantal ‘onderwijsgevenden’.”

Maar verder was u in vele tientallen brieven vol begrip. De veronderstelling van leraar Ton van Haperen (‘Leraren staken „niet voor de kick”’, 6/11) dat veel mensen wel zouden denken dat het na die 460 miljoen euro uit Den Haag „ook nooit genoeg [is] voor die leraren”, kwam in de inbox niet terug. Wel een frequent thema: het is unfair als Den Haag wel wil luisteren als er „mensen met zware machines” optrekken naar het Malieveld, maar niet als het gaat om leraren (of kwetsbare Wajongers). Al was het dan weer een gemiste kans dat geen briefschrijver in dat kader de ‘blokkade’ met speelgoedtrekkertjes bij het ministerie van Onderwijs memoreerde.

plv chef Opinie