Atleten vlak voor ze het podium opgaan. Iedere atleet wordt bij de pre-registratie gewogen, gemeten en krijgt een nummer toegewezen.

Foto Sjoerd Houben

Bodybuilden zet genderrollen op zijn kop

De fotograaf Sjoerd Houben (1990) kreeg voor het project Follow van de Melkweg, monitorfabrikant Eizo en fotolab Kiekie een coachingstraject en budget om nieuw werk te produceren. Het resultaat is de serie ‘No Muscle Can Stretch Itself’, die tot 8 december te zien is in de Melkweg Expo in Amsterdam. Houben volgde hiervoor mannen en vrouwen met een passie voor bodybuilding. Zijn serie is een visueel onderzoek naar de onderliggende genderrollen en de stereotypen binnen deze subcultuur. Waar bodybuilding bij mannen vaak genderverschillen lijkt te benadrukken en spieren als een vorm van macht en mannelijkheid worden gezien, daagt het vrouwelijke bodybuilden het beeld van de vrouw als het zwakke geslacht uit.

Priscilla is purser en moeder. Na haar zwangerschap wilde ze weer fit worden. Trainen gaat bij haar om het verleggen van grenzen. Competities zijn een moment om te tonen hoe ze steeds opnieuw haar prestatie verbetert en barrières doorbreekt. Foto Sjoerd Houben

Jeremiah is sinds acht jaar bezig met bodybuilding als hobby. Hij heeft het gevoel dat de sport na verloop van tijd zijn identiteit is geworden. Hij heeft sinds kort ook een personal-training business. Foto Sjoerd Houben

Foto Sjoerd Houben

Een atleet doet een pre-podium workout. Hoewel atleten op hun best zijn als ze op het podium staan, is dit het moment waarop het fysiek het zwaarst is. Foto Sjoerd Houben

Tanning kan een bodybuilderspresentatie bij een competitie maken of breken. Amateurdeelnemers kiezen soms voor een professionele spraytan, zoals op deze foto. Vaak wordt de tan ook aangebracht met behulp van rollers, doekjes of met de hand. Foto Sjoerd Houben

De slipjes zoals te zien op deze foto waren niet altijd deel van de bodybuildingwereld. Ze werden geïntroduceerd in 1986. Toen kwam Rich Gaspari het podium op in het broekje zoals we het nu kennen, om zijn zwaar getrainde bilspieren te tonen aan de jury. Foto Sjoerd Houben

Foto Sjoerd Houben

Bij de wedstrijden wordt vaak plastic gebruikt om muren af te dekken. De producten die de atleten gebruiken voor hun huid zijn vrij hardnekkig. Foto Sjoerd Houben

Plastic op de grond van de backstage. Atleten staan klaar om het podium op te gaan. De hakken die ze dragen, leiden zo min mogelijk af van het lichaam. Foto Sjoerd Houben

Atleten vlak voor ze het podium op gaan. Iedere atleet wordt bij de preregistratie gewogen, gemeten en krijgt een nummer toegewezen. Foto Sjoerd Houben

Bodybuilding is een jurysport, presentatie is zeer belangrijk. Een lach op het podium tijdens het poseren lijkt een stuk makkelijker dan het is. Het opspannen van de spieren is dusdanig intensief dat het lachen een inspanning op zichzelf is. Foto Sjoerd Houben