Oud-president Lula komt mogelijk vrij door uitspraak Braziliaans hof

Het hooggerechtshof van Brazilië heeft donderdag bepaald dat verdachten pas gevangen gezet kunnen worden als het proces en alle beroepsprocedures volledig zijn afgerond.
Oud-president van Brazilië Lula da Silva in april vorig jaar.
Oud-president van Brazilië Lula da Silva in april vorig jaar. Foto Nelson Almeida/AFP

Bijna vijfduizend gevangenen in Brazilië van wie het proces nog loopt, onder wie voormalig president Luiz ‘Lula’ da Silva, kunnen op vrije voeten komen door een uitspraak van het Braziliaanse hooggerechtshof. Dat meldt persbureau Reuters. Dat oordeelde donderdag dat een drie jaar oude wet die het mogelijk maakte om verdachten al voor hun laatste beroepsmogelijkheid gevangen te zetten in strijd is met de grondwet.

Het hof, dat met een kleine meerderheid van 6-5 tot zijn oordeel kwam, liet weten dat de uitspraak niet betekent dat de gevangenen om wie het draait nu automatisch vrijkomen, maar dat een rechter zich daar per zaak over moet buigen. De advocaten van de linkse oud-president Lula, die sinds vorig jaar een celstraf van bijna negen jaar uitzit vanwege corruptie en witwassen, hebben volgens Reuters gezegd direct om vrijlating te zullen vragen aangezien er nog een beroepsprocedure loopt.

De uitspraak kan ook grote gevolgen hebben voor andere gevangenen die voorkomen in het grote corruptieonderzoek Operatie Lava Jato (Wasstraat), een smeergeldaffaire rondom semistaatsoliebedrijf Petrobras. Volgens aanklagers rond Operatie Lava Jato druist de uitspraak van het hof in tegen „het sentiment van het afwijzen van straffeloosheid en de strijd tegen corruptie”.

Vanwege het vooruitzicht op directe celstraf sloten veel verdachten in strafzaken schikkingen met justitie in plaats van in beroep te gaan. Vanwege de lange beroepsprocedures kan dat veranderen als ze niet meteen de cel in hoeven.

‘Politieke vervolging’

Lula werd begin vorig jaar in hoger beroep veroordeeld omdat hij tijdens zijn presidentschap (2003-2011) een strandhuis in deelstaat São Paulo als smeergeld kreeg. Het bouwbedrijf dat hij inhuurde zou hij aan contracten met semistaatsoliebedrijf Petrobras hebben geholpen. Lula ontkent alles en zegt het slachtoffer te zijn van politieke vervolging.

De oud-president was een van de favorieten om de presidentsverkiezingen van vorig jaar te winnen, maar vanwege zijn veroordelingen mocht hij niet deelnemen. Veel van Lula’s aanhangers willen dat hij wordt vrijgelaten. De verkiezingen werden gewonnen door de uiterst rechtse Jair Bolsonaro.