Sst! Hier rust de eikelmuis

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de eikelmuis.

Foto Getty Images

‘Fruitdiefje’ wordt hij ook wel genoemd: de uiterst zeldzame eikelmuis.

En dat terwijl zijn eetvoorkeuren echt niet zo specifiek zijn: naast fruit eet hij vrijwel alles. Qua woonplek is hij een stuk kieskeuriger. In Nederland huist hij alleen in de Zuid-Limburgse kalksteenbodems. Elders in West- en Midden-Europa laat hij zich nog regelmatig zien (zelfs tot in de Alpen, tot op tweeduizend meter hoogte) maar in het Limburgse Savelsbos werden er tijdens een inventarisatie eind 2017 maar vijf individuen geteld. Dat ze bijna een half jaar in winterslaap verkeren (van eind oktober of begin november tot aan april) maakt het helemaal lastig om ze te zien. Overwinteren doen ze in groepen, bijvoorbeeld in mergelgroeven of holle bomen. Direct na hun winterslaap beginnen ze te paren.