Omstreden gebedsoproep Blauwe Moskee moedwillig belemmerd

De Blauwe Moskee wilde met een versterkte gebedsoproep de islam in Amsterdam normaliseren. Het bleef stil doordat een kabel was doorgeknipt.
De Blauwe Moskee in de Amsterdamse wijk Slotervaart.
De Blauwe Moskee in de Amsterdamse wijk Slotervaart. Foto Simon Lenskens

De eerste gebedsoproep van de Blauwe Moskee in Amsterdam die vrijdagmiddag versterkt zou klinken, was buiten niet te horen. „De geluidskabel was doorgeknipt”, zegt een woordvoerder van de moskee. „We gaan uit van een kwajongensstreek.”

Tientallen belangstellenden hadden zich buiten voor de moskee „vol enthousiasme” verzameld. Veel mensen hadden belangstelling, ook binnen was het „drukker dan normaal”. Op het moment dat het geluid uit de speakers moest klinken, bleef het buiten echter stil. De woordvoerder noemt dit een „erg ongemakkelijk moment”. Na de preek werd geconstateerd dat een geluidskabel was doorgeknipt.

Het plan van de Blauwe Moskee om elke vrijdagmiddag de gebedsoproep te laten klinken via een geluidsinstallatie leidde tot veel discussie. Burgemeester Femke Halsema zei vorige week in de gemeenteraad dat een versterkte oproep onnodig en gedateerd is. De Blauwe Moskee in de wijk Slotervaart zou het eerste islamitische gebedshuis in Amsterdam zijn dat de oproep ook buiten laat horen. Op andere plaatsen in Nederland gebeurt dit al, waaronder in Rotterdam, Utrecht en Deventer.

Imam Yassin Elforkani wilde met de versterkte oproep de positie van de islam in de stad normaliseren en de angst voor uitspraken als ‘Allahoe akbar’ wegnemen. De woordvoerder zegt dat de kapotte kabel wordt gerepareerd zodat volgende week vrijdag de gebedsoproep wel buiten te horen zal zijn.