Mantelzorg de komende jaren vaker nodig, maar aantal zorgers blijft achter

In 2040 zijn er naar verwachting drie mantelzorgers per zorgbehoevende 75-plussers beschikbaar. Vorig jaar waren dit er nog vijf.
De groep 75-plussers die behoefte heeft aan mantelzorg, neemt tussen 2018 en 2040 naar verwachting met bijna 70 procent toe.
De groep 75-plussers die behoefte heeft aan mantelzorg, neemt tussen 2018 en 2040 naar verwachting met bijna 70 procent toe. Foto Piroschka van de Woua/ANP

Het aantal mensen dat mantelzorg kan geven, neemt de komende twintig jaar veel minder hard toe dan het aantal zorgbehoevende 75-plussers die zelfstandig wonen. De mantelzorgers worden daarnaast steeds ouder. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde verkenning van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De groep 75-plussers die behoefte heeft aan mantelzorg, neemt tussen 2018 en 2040 naar verwachting met bijna 70 procent toe, van 230.000 naar bijna 390.000. Het aantal mensen dat hun wekelijks vier of meer uur zorg kan verlenen aan hulpbehoevende bekenden of familieleden, neemt in dezelfde periode met nog geen 7 procent toe naar 1,18 miljoen. Daardoor zijn over ruim twintig jaar nog maar drie mantelzorgers per behoevende beschikbaar, waar dat er vorig jaar nog vijf waren. Daarbij zijn wel regionale verschillen: buiten de Randstad zal het aantal mantelzorgers per zorgbehoevende nog verder afnemen.

Lees ook: De mantelzorger wil méér dan mooie woorden

Steeds oudere mantelzorgers

Mantelzorgers worden volgens de ramingen bovendien steeds ouder. Vorig jaar was 10 procent van hen zelf ook 75-plusser, over ruim twintig jaar zal hun aandeel 18 procent zijn. „Een steeds groter deel van de zorg voor ouderen zal worden geboden door ouderen die mogelijk zelf ook ondersteuning nodig hebben”, schrijven de onderzoekers in het rapport. SCP en PBL waarschuwen al een paar jaar dat het potentieel aan mantelzorgers afneemt.

De onderzoekers schrijven dat de nieuwe cijfers over het aantal beschikbare mantelzorgers als een signaal moeten worden gezien, omdat ook de druk op de professionele zorg groter wordt. Onder het vorige kabinet werden vanwege bezuinigingen tienduizenden mensen ontslagen in de ouderenzorg, vooral in verpleeghuizen. Mede daardoor zijn er grote personeelstekorten. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat tekort in 2022 opgelopen tot 80.000 werknemers.

Beluister ook deze podcast uit mei over het leven van een mantelzorger: