Luchtvaart

Negen EU-landen vragen om Europese vliegtaks

Negen EU-landen hebben donderdag, op initiatief van Nederland, de Europese Commissie opgeroepen een Europese vliegbelasting in te voeren. De landen stellen dat CO2-uitstoot van passagiersvliegtuigen niet voldoende wordt doorberekend in de prijs van een vliegticket. De verklaring is ondertekend door de ministers van Financiën van Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije. In het manifest vragen zij om een Europese aanpak, zodat er een „gelijk speelveld” wordt gecreëerd waarbij er geen discussie ontstaat over oneerlijke concurrentie tussen landen. Zelf doen ze geen concreet voorstel. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) diende in mei een wetsvoorstel in voor een nationale vliegtaks van 7 euro per ticket. (NRC)