Kamerbrief

‘Stikstofcrisis dwarsboomt bouw tienduizenden nieuwe woningen’

De stikstofcrisis dreigt de komende jaren de bouw van tienduizenden nieuwbouwwoningen te dwarsbomen. Daarvoor waarschuwt minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) donderdagavond in een Kamerbrief. Doordat er minder bouwvergunningen afgegeven kunnen worden, valt het aantal nieuwe woningen tot 40 procent lager uit dan de 75.000 per jaar die het kabinet als doel heeft gesteld. Als er niet snel een oplossing komt voor de stikstofproblematiek, werken de effecten ervan volgens Van Veldhoven nog zeker vijf jaar door op de woningbouw. In 2020 en 2021 komen er naar verwachting nog slechts 47.000 nieuwe huizen bij. Daarna zou de nieuwbouw zich geleidelijk weer moeten herstellen, totdat er in 2024 weer bijna voldoende nieuwe woningen gebouwd worden. (NRC)