Justitie

Dekker botst met Kamer en rechtsbijstandsadvocaten

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) is donderdag met de Tweede Kamer in aanvaring gekomen bij een debat over de rechtsbijstand. De Kamer is ongeduldig, omdat Dekker al twee jaar zegt pas in de toekomst extra geld voor advocaten te willen regelen. Advocaten zijn daarover ontevreden, omdat ze vinden dat onderbetaling voor hun beroep bedreigt. Uit frustratie over Dekkers optreden verlieten ze halverwege het debat massaal de publieke tribune.

Dekker wil het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand hervormen. Ruim zes miljoen Nederlanders maken op basis van hun inkomen aanspraak op deels door de overheid betaalde rechtshulp. In de toekomst moeten mensen met een juridisch probleem ook op andere, minder juridische manieren geholpen kunnen worden dan alleen door advocaten of mediators. Pas als dat systeem werkt én de gehoopte besparing van zo’n 154 miljoen euro oplevert, wil Dekker rechtsbijstandsadvocaten beter betalen. Dat is op z’n vroegst in 2024.

Te laat, vonden vrijwel de gehele Tweede Kamer en de advocatuur. Kamerleden spraken van een „acuut probleem”. Advocaten werken nu soms voor de helft onbetaald aan rechtsbijstandszaken, bleek in 2017 al uit een onderzoek. Overleg tussen advocatuur en ministerie om nu al betere betaling te regelen, is in september vastgelopen. (NRC)