Iran zegt opnieuw drone uit de lucht te hebben geschoten

Volgens de Iraanse luchtmacht is vrijdagochtend opnieuw een drone uit de lucht geschoten. Het is onduidelijk waar het apparaat vandaan kwam.
Een vrouw loopt in de hoofdstad Teheran langs een muurschildering van de Amerikaanse drone die eerder dit jaar door Iran uit de lucht werd geschoten.
Een vrouw loopt in de hoofdstad Teheran langs een muurschildering van de Amerikaanse drone die eerder dit jaar door Iran uit de lucht werd geschoten. Foto Vahid Salemi/AP

De Iraanse luchtmacht heeft vrijdagochtend opnieuw een drone neergehaald, deze keer in het zuidwesten van het land. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA. Het is nog onduidelijk van wie het toestel was en om wat voor soort toestel het ging.

De drone zou gevlogen hebben in de buurt van de havenstad Mahshahr, in de olierijke regio Khuzestan aan de Perzische golf. De restanten van het toestel werden gevonden langs de kust. De luchtmacht zei niet of het ging om een militaire of commerciële drone. Volgens de gouverneur van de regio, Gholamreza Shariati, behoorde het toestel toe aan een ander land.

Na speculaties dat het mogelijk ging om een Amerikaans toestel, zeiden de VS dat ze geen drone in het gebied hadden vliegen. „De beweringen dat een Amerikaanse drone uit de lucht is gehaald, zijn onjuist”, schrijft het militaire koepelorgaan U.S. Central Command op Twitter. Irans aartsvijand Israël wil niet reageren op het incident.

Twitter avatar CENTCOM U.S. Central Command Alleged reports of a U.S. drone being shot down are incorrect. If a UAS had gone down in the CENTCOM AOR it was not a #DoD asset. All U.S. equipment has been accounted for.

Spanningen VS

Iran schoot in juni een Amerikaanse drone neer in de Straat van Hormuz. Dat apparaat zou het Iraanse luchtruim zijn binnengevlogen, wat de VS ontkenden. Washington noemde het een „niet uitgelokte aanval”.

Sinds president Trump besloot uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen zijn de spanningen in de regio verder opgelopen. Teheran is in de tussentijd stapsgewijs zijn uraniumproductie aan het heropbouwen en hoeveelheid opgewekte nucleaire energie aan het opvoeren.