De roetveegpiet kruipt de regio in, maar de strijd is nog lang niet beslist

Van Goirle tot Groningen en van Middelburg tot Meppel: in ten minste 46 lokale sinterklaasintochten zullen dit jaar roetveegpieten meelopen. In acht steden en het Zuid-Hollandse dorp Voorschoten lopen zelfs alleen nog deze ‘nieuwe’ pieten rond. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC onder gemeenten die volgens lokale media de nieuwe piet inzetten, of dat eerder deden. Omdat NRC niet alle 355 gemeenten van Nederland heeft bevraagd, ligt het totaal aantal roetveegpietintochten mogelijk hoger. In eerdere jaren telde het AD nog ongeveer twintig gemeenten die met niet-zwarte pieten werkten. De verschuiving is opvallend. Niet alleen omdat steeds meer plaatsen buiten de Randstad voor de schoorsteenvariant kiezen, maar ook omdat veel grote steden dat doen: bijna een derde van Nederland woont inmiddels in een roetveegpietenplaats.

De grootstedelijke kentering blijkt deels het gevolg van de keuze van de NTR om dit jaar alleen nog roetveegpieten in te zetten bij het Sinterklaasjournaal. Hoewel de omroep zegt maatschappelijke ontwikkelingen „niet te sturen” maar „te weerspiegelen” , wijzen veel gemeenten en sintcomités naar de NTR als inspiratiebron voor hun pietenbeleid. Tegelijkertijd houdt de overgrote meerderheid van de vele honderden Nederlandse sinterklaascomités vast aan de traditionele vorm. De discussie over zwarte piet en racisme speelt bij hen niet, zeggen ze, en pieten in kleinere plaatsen vrezen – onder de vegen – herkend te worden.

Pieten lopen weg Binnenland 8-9