Activisten vernielen ruiten en auto’s bij bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet

Een landelijk congres van actiegroep KOZP in Den Haag stond op het punt van beginnen toen een menigte met vuurwerk de bijeenkomst verstoorde en ramen en auto’s vernielde.
Een vernielde ruit in het gebouw waar Kick Out Zwarte Piet zich had verzameld.
Een vernielde ruit in het gebouw waar Kick Out Zwarte Piet zich had verzameld. Foto Mitchell Esajas

Een bijeenkomst van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag is vrijdagavond met geweld verstoord. Dat bevestigt de politie Haaglanden vrijdag aan NRC. Vier mannen en een jongen van dertien zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting.

Met vuurwerk probeerde de groep de bijeenkomst, door KOZP aangekondigd als congres, te verstoren. Ruiten van het gebouw aan de Beatrijsstraat werden vernield, evenals auto’s van KOZP-leden. Volgens KOZP-voorman Mitchell Esajas probeerde een groep van dertig à veertig mensen het gebouw met vuurwerk te bestormen. Dat zorgde voor paniek in de zaal. Buiten is de auto van Esajas bewerkt met een zwaar voorwerp.

Minster Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) veroordeelde de actie zaterdag, meldt persbureau ANP. „We hebben in Nederland een vrije debatcultuur en vrijheid van meningsuiting. Dat ga je niet proberen te beïnvloeden met geweld of gewelddadige acties.” Twee partijen in de gemeenteraad van Den Haag, NIDA en de Haagse stadspartij, hebben een spoeddebat aangevraagd.

Twitter avatar NIDADenHaag NIDA Den Haag „Samen met @HSPDenHaag gaan we vanuit #NIDA #DenHaag een spoeddebat aanvragen”, zegt @cemilyilmazzzzz over de racistische intimidatie, het geweld en de daarmee verbonden vernielingen tegen een vergadering van #KOZP | @ADDenHaag @omroepwest https://t.co/8rDcO8Bbvc
Gemeentes wisselen hun zwarte pieten steeds vaker in voor roetveegpieten. Dat gaat niet zonder weerstand.

Protest

De bijeenkomst was georganiseerd door de landelijke en lokale Haagse tak van Kick Out Zwarte Piet, een beweging die strijdt tegen het gebruik van Zwarte Piet in zijn tot voor kort gebruikelijke vorm. Volgens de politie waren zo’n zeventig mensen aanwezig.

De extreemrechtse beweging Pegida had aanhangers opgeroepen om - verkleed als Zwarte Piet - te protesteren bij de bijeenkomst. De Haagse ondernemer John van Zweden, die de intocht van Sinterklaas in Den Haag volgende week sponsort, deed vrijdag in de loop van de dag een zelfde oproep.

Of de vrijdagavond aangehouden personen leden van Pegida zijn, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. De verdachten, afkomstig uit Den Haag, zitten vast voor verhoor.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag eo Op dit moment zijn wij aanwezig bij een pand in de #Beatrijsstraat in #DenHaag waar een bijeenkomst is verstoord en vernielingen zijn gepleegd. Wij hebben 4 personen aangehouden. @PolZuiderpark

Correctie (9/11/2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat een van de verdachten uit Den Andel kwam. De politie heeft die informatie ingetrokken. Het bericht is aangepast.