Anne-Charlotte Alkemade

Foto Khalid Amakran

Interview

Anne-Charlotte (19): ‘Ik wilde na de praktijkschool niet meteen gaan werken’

Jong! In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze keer: Anne-Charlotte Alkemade (19). Aanmelden: pubers@nrc.nl.

Doorgroeien

„Op de basisschool had ik moeite om de klas bij te houden en had ik veel aandacht nodig. Daarom ben ik naar de praktijkschool gegaan. Al in de tweede is mij gezegd dat ik nooit een mbo-opleiding zou kunnen doen. Ik vond dat raar: ik kon toch nog doorgroeien. Tegen mezelf en mijn ouders heb ik altijd gezegd dat ik wel een mbo-opleiding wilde doen. Ik heb ook altijd bijlessen gevolgd. Ik wilde niet na de middelbare school gelijk gaan werken maar verder studeren, door blijven leren. Ik ben heel blij dat ik nu op mbo niveau vier zit.”

Holiday Inn

„Op de praktijkschool heb ik in de vierde stagegelopen bij de Holiday Inn. Ik moest de personeelskantine schoonmaken, het buffet voor de gasten bijvullen. In de vijfde heb ik stagegelopen bij een lunchroom waar mensen werken met een verstandelijke handicap. Dat was heel relaxed, een wereld van verschil met de Holiday Inn waar alles netjes en zakelijk is. Eén cliënt was heel leergierig, hij liep ook stage in een ander restaurant. Van hem leerde ik veel over hoe je gasten kunt bedienen. Mijn begeleider zei dat de cliënten ook blij waren om met mij te werken. Zo ben ik erachter gekomen dat ik in de gehandicaptenzorg wil werken. Eerst heb ik mbo niveau twee gedaan, voor helpende zorg en welzijn. Dat ging me makkelijk af, alleen sommige zorgvakken waren lastig. Zoals ADL, algemene dagelijkse levensverrichtingen: hoe je iemand steunkousen aan moet doen, iemand moet wassen op bed. Dat klinkt eenvoudig, maar het is toch wel pittig omdat je je heel erg moet houden aan protocollen.”

YouTubers

„Ik ben vier jaar vrijwilliger geweest in een bejaardentehuis. Ik ging dan scrabbelen met een man van 70, 75 jaar. Zo leerde ik ook altijd nieuwe woorden. Sinds mijn zesde zit ik op scouting. Dat is gezellig, het gaat niet om winnen – ik hou niet zo van wedstrijdsporten. Ik ben nu leider bij de welpen, jongens van zeven tot elf jaar. Als bijbaantje pas ik op. Het is leuk om te zien waar kinderen zich mee bezighouden, welke YouTubers ze volgen, wat hun passies zijn. Kinderen zijn heel onwetend, ze hebben geen zorgen. Of ik zelf kinderen wil weet ik niet. Het is een beetje lastig, met de milieuvervuiling. Ik denk soms dat het misschien beter is om geen kinderen te krijgen. Ik zou het wel erg graag willen.”

Bordeaux

„Mijn moeder is Frans, ik praat Frans met haar. Ik ben ook bezig om Frans te leren schrijven en lezen. Dat is wel heel lastig. Een van mijn plannen is om later in Bordeaux een restaurant te openen waar mensen met een verstandelijke handicap kunnen werken. Dat heb je daar nog niet, wel in Nantes en in Parijs. Daar wil ik een keer stage gaan lopen in de zomervakantie.”