Wangedrag

VN-topman voor Palestijnse vluchtelingen afgetreden

Pierre Krähenbühl, commissaris-generaal van de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), is woensdag per direct afgetreden. Aanleiding is de voorlopige conclusies van een intern onderzoek naar misstanden in de top van de organisatie. Dat heeft een VN-woordvoerder bekendgemaakt. Afgelopen zomer kwamen de beschuldigingen naar buiten. Uit een gelekt rapport bleek dat Krähenbühl zich onder meer schuldig zou hebben gemaakt aan ongepast seksueel gedrag, nepotisme en intimidatie. Onderzoekers spraken over leden van een „select gezelschap” van hooggeplaatste medewerkers die „hun macht hebben misbruikt voor persoonlijk gewin en om tegenspraak de kop in te drukken”. Krähenbühl was een van de hoge functionarissen die werden beschuldigd. (NRC)