Vals alarm

Kapingsmelding uit vliegtuig op Schiphol was een vergissing

Een onterechte melding van een kaping heeft woensdagavond voor veel onrust en overlast gezorgd op Schiphol. Om 18.45 uur ontving de verkeerstoren een melding uit de cockpit van een Air Europa-vliegtuig. Het vliegtuig, waar de passagiers op dat moment aan boord gingen, had als bestemming Madrid. Bij zo’n melding treden de protocollen voor een noodsituatie onmiddellijk in werking. Hulpdiensten rukten uit. Er werd opgeschaald naar GRIP-3, voor situaties die grote gevolgen kunnen hebben voor de bevolking. Om 20.45 uur maakte Air Europa via Twitter bekend dat er niets aan de hand was en dat het kapingsalarm per ongeluk was geactiveerd door een van de piloten. De Spaanse maatschappij biedt excuses aan. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt het incident. (NRC)