Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel voor vereenvoudiging Wajong

Jonggehandicapten zijn kritisch over het wetsvoorstel om de Wajong te versimpelen, omdat zij daardoor maximaal het minimumloon kunnen verdienen.
Staatssecretaris Tamara van Ark (links) diende een wetsvoorstel in om de Wajong te vereenvoudigen.
Staatssecretaris Tamara van Ark (links) diende een wetsvoorstel in om de Wajong te vereenvoudigen. Foto Remko de Waal/ANP

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een wetsvoorstel om de Wajong, de regeling voor jonggehandicapten, te versimpelen. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) wil met haar wetsvoorstel een einde maken aan de drie verschillende regimes die de Wajong-regeling kent. Jonggehandicapten zijn niet tevreden met de voorgestelde wetswijziging.

Van Ark wil dat er vanaf 2021 nog maar één Wajong-regeling is voor bijna 250.000 jonggehandicapten in Nederland. Wie voltijd werkt, krijgt onder de nieuwe regels een maandelijkse uitkering ter hoogte van het minimumloon. Wie niet werkt, krijgt een uitkering op bijstandsniveau. In het voorstel loont het om extra te werken, wat onder de huidige regeling niet altijd het geval is.

Het wetsvoorstel werd gesteund door de volledige coalitie. Ook oppositiepartijen SGP en Forum voor Democratie stemden in, nadat de Tweede Kamer het wetsvoorstel op twee punten aanpaste. Deze partijen kunnen de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen.

Lees ook: Geen extraatjes meer voor Wajongers met een studie

Kritiek

Onder jonggehandicapten leidde het wetsvoorstel tot kritiek, omdat mensen met een Wajong-uitkering onder de voorgestelde regels nooit méér dan het minimumloon zouden kunnen verdienen. Onder de huidige regeling krijgen jongeren een hogere uitkering als zij een hbo- of universitaire opleiding hebben afgerond, of als zij een baan hebben in een hogere functieschaal.

Daarom stemde de Tweede Kamer in met een door GroenLinks en PvdA voorgestelde kleine verzachting van de wet. Een specifieke groep jonggehandicapten kan daardoor toch boven minimumloon uitkomen. Volgens Else Roetering van de Landelijke Cliëntenraad, die opkomt voor mensen met een handicap, is deze aanpassing „voor een hele kleine groep mensen relevant”. Het gaat alleen om jonggehandicapten die een hoog functieloon hebben én relatief veel uren werken.

De Tweede Kamer heeft ook de overgangsregeling verlengd, op initiatief van de SGP en Forum voor Democratie. Een jonggehandicapte die er onder nieuwe regels op achteruit zou gaan, behoudt het recht om het oude uitkeringsbedrag te blijven ontvangen. Dat recht vervalt zodra de Wajonger meer dan een jaar werkloos is óf meer dan een jaar beter af is onder nieuwe regels. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was die termijn twee maanden.

De Wajong is een uitkering voor mensen die al van jongs af aan een handicap hebben en daardoor niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, omdat zij minder uren kunnen werken of minder productief zijn. Werkgevers hoeven Wajongers alleen te betalen voor de productiviteit die zij leveren. Uitkeringsinstantie UWV vult het loon vervolgens aan met de Wajong-uitkering.