Toenemende zorg over invloed drill rap na steekpartijen in grote steden

Jongeren in Amsterdam en Rotterdam bewaken hun postcodegebied met geweld, en zingen daarover in drill raps. Politie en overheden maken zich zorgen over die trend.

Het groeiende geweld van jongeren op straat en het verband met zogeheten drill rap, een agressieve muziekvorm, is een zorg van overheden, politie en organisaties die met jongeren werken in Nederland.

In Amsterdam-Zuidoost werd in september de 18-jarige rapper Trappy Demon, zoals Jay-Ronne Grootfaam zich noemde, doodgestoken. Het motief voor de steekpartij hing volgens de politie samen met drill rap. In Rotterdam-Zuid werd begin oktober een 14-jarige scholier neergestoken, mogelijk ook in verband met drill rap.

Drill rap is een rapvorm die via Engeland uit de Verenigde Staten naarNederland is komen overwaaien. Drill (slang voor schieten) heeft gewelddadige teksten en monotone beats.

Geweld wordt in rapteksten al langer bezongen, maar nu vrezen instanties dat de daad steeds vaker bij het woord wordt gevoegd. Vooral het gewelddadig ‘bewaken’ van postcodegebieden wordt door drill rappers in Amsterdam niet alleen in beeld, tekst en muziek beleden, maar ook in praktijk gebracht.

Die fixatie op het ‘beschermen’ van eigen terrein baart de teamchef van de politie in Amsterdam-Zuidoost, Rutger Hendriksen, zorgen. De politie is een wapeninleveractie begonnen. Burgemeester Femke Halsema liet zaterdag op een bijeenkomst over dit probleem weten dat ze geen voorstander is van het censureren van de muziek. Ze wil de muziek, als uitlaatklep, niet criminaliseren. Als oplossing zouden jongeren meer maatschappelijk perspectief moeten krijgen, zegt ze, al is dat niet „morgen geregeld”.

De daad bij het woord C8-9