Recensie

Recensie

Liedkunst en poëzie ontmoeten elkaar

Zo licht en bijna doorschijnend-ijl als Oukje den Hollander zingt, dat is zeldzaam. Samen met componist en muzikant Marijn Korff de Gidts brengt ze twaalf gedichten uit de omvangrijke bundel Idyllen (2015) van Ilja Leonard Pfeijffer ten gehore. De vocaliste zingt puur, ze zingzegt soms de gedichten, ze fluistert. Hier ontmoeten liedkunst en poëzie elkaar. Stem en muziek harmoniëren met de toon en sfeer van de gedichten. In ‘De nacht is aangezegd’ gaat het over vleermuizen en demonen, en jaagt de muziek met percussie, gitaar en toetsen Den Hollanders zang angstaanjagend op.

Dan weer overheerst tederheid in de romantische idylle ‘We zijn een eiland’ met prachtregels over krullend haar en een lichaam dat strandt in de handen van een geliefde. Dit is een album waarnaar je telkens kunt luisteren, om elke keer nieuwe poëzieregels te horen die door zuivere zang en vindingrijke instrumentatie verrassen.