Justitie

Rechtbank: Grapperhaus moet zoeken naar info in zaak-Wilders

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) moet binnen nu en zes weken laten weten of er op zijn departement nog documenten zijn die zouden wijzen op politieke bemoeienis met de vervolging van PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald. Grapperhaus moet de informatie niet alleen intern boven tafel krijgen maar waar mogelijk ook publiceren. RTL Nieuws vroeg deze zomer via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om alle documenten waar het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie over beschikten met betrekking tot de vervolging van Wilders. Grapperhaus liet in eerste instantie aan RTL Nieuws weten dat hij op zijn ministerie maar één document had kunnen vinden, en maakte dat niet openbaar. Daartegen ging RTL in beroep. (NRC)