IT-bedrijf Centric moet ontslag bestuurder terugdraaien

Detacheringsdirecteur Pieter van der Stoel werd deze zomer ontslagen omdat hij allerlei wangedrag zou hebben vertoond. Volgens de kantonrechter is daar geen bewijs voor.
Een vestiging van Centric in Den Bosch.
Een vestiging van Centric in Den Bosch. Foto ANP

Centric moet van de rechter het ontslag van detacheringsdirecteur Pieter van der Stoel terugdraaien. Het IT-bedrijf had Van der Stoel deze zomer in voorbereiding op zijn ontslag op non-actief gesteld wegens een vermeende vertrouwensbreuk. De bestuurder kon zich daar niet in vinden en spande een kort geding aan. De kantonrechter in Gouda gaf hem donderdag gelijk.

Van der Stoel kreeg begin juli van Centric-directeur Gerard Sanderink te horen dat er in het bedrijf onvrede bestond over zijn functioneren. Het hoofd van de detacheringsafdeling zou zich schuldig maken aan intimidatie, vriendjespolitiek en het schofferen en seksistisch benaderen van collega’s. Daarnaast werkte Van der Stoel volgens Sanderink slechts twintig uur, terwijl zijn salaris op veertig uur gebaseerd was. Ook zou hij als manager tekort zijn geschoten.

Lees ook: Hoe de automatiseerder werd betoverd door de cybergoeroe

Bewijs voor de beschuldigingen is er niet, zei de rechter donderdag. Centric had dus „onvoldoende reden” Van der Stoel op non-actief te stellen, en moet hem binnen drie dagen weer aan het werk laten. Als het concern dat niet doet, krijgt het voor elke dag waarop het in overtreding is een boete van 1.000 euro. Deze dwangsom kan oplopen tot maximaal 100.000 euro.

Van Rijbroek

Tijdens de behandeling van het kort geding vorige maand zei Van der Stoel dat het ontslag voor hem onverwacht kwam. Volgens hem had hij nog nooit kritiek gekregen op zijn functioneren. Van der Stoel zei ook dat de Centric-top vlak voor hij werd weggestuurd nog het vertrouwen over hem had uitgesproken.

Het is al een tijd onrustig bij Centric. Dit jaar verlieten zes hoge bestuurders het concern. Bron van alle tumult is zelfbenoemd cyberexpert Rian van Rijbroek, die nauwe banden heeft met eigenaar en oprichter Sanderink en Centric adviseert over cyberveiligheid. Van Rijbroek baarde begin 2018 opzien met een tv-interview, waarin ze uitspraken deed die door cyberexperts als onzin werden bestempeld. Meerdere klanten van Centric hebben het bedrijf om uitleg gevraagd over de rol van Van Rijbroek.