Google begint samenwerking tegen malafide apps

Tech-gigant Google heeft drie beveiligingsbedrijven in de hand genomen om te voorkomen dat er slechte software in de Google Play Store wordt aangeboden.
De Google Play Store, waar apps gedownload kunnen worden op een smartphone.
De Google Play Store, waar apps gedownload kunnen worden op een smartphone. Foto Omar Marques/Getty Images

Google gaat samenwerken met drie computerbeveiligingsbedrijven om malafide apps te weren uit de Google Play Store. Dat heeft de techgigant woensdag bekendgemaakt. Op dit moment is er weinig controle op welke apps er aangeboden worden in de Play Store, wat ertoe leidt dat er vele malafide apps beschikbaar zijn.

De bedoeling is dat foute apps worden opgespoord voor ze gedownload kunnen worden. Google heeft hiervoor de cyberbeveiligingsbedrijven ESET, Lookout en Zimperium in de arm genomen. Deze bedrijven hebben scanners gebouwd die kwaadaardige software, ook bekend als malware, detecteren.

Extra reclame

„Het doel is om samen het risico op malware-apps te verkleinen, nieuwe gevaren op te sporen en onze gebruikers te beschermen”, schrijft Google. Het bedrijf is de maker van het Android-besturingssysteem voor smartphones en tablets, dat gebruikt wordt op 2,5 miljard apparaten wereldwijd.

Malware kan bijvoorbeeld extra reclame op een telefoon laten zien, of privacygevoelige informatie verzamelen. Ook zitten gebruikers soms zonder dat ze het doorhebben vast aan een duur abonnement. Een malware-onderzoeker van ESET vond in september 172 louche apps bij Android, die samen meer dan 335 miljoen keer zijn gedownload:

Twitter avatar LukasStefanko Lukas Stefanko Android Security Monthly Recap #9 Review of harmful apps found on Google Play in September 2019 Summary: 172 apps with over 335,952,400 installs
https://t.co/6plz04x2Ce https://t.co/PfJf4ueBF5