Franse politie ontruimt migrantenkampen in Parijs

Politie in de Franse hoofdstad grijpt vaker in tegen de migrantenkampen. Voor het einde van het jaar moeten ze echt weg zijn.
Het tentenkamp aan het begin van de actie. Meer dan 1.600 daklozen werden uiteindelijk afgevoerd.
Het tentenkamp aan het begin van de actie. Meer dan 1.600 daklozen werden uiteindelijk afgevoerd. Foto Martin Bureau/AFP

De politie in Frankrijk is donderdagochtend begonnen met het opbreken van migrantenkampen in Parijs. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner hoopt dat de kampen voor het einde van het jaar weg zijn. De ontruiming moet dit keer permanent zijn. Verplaatsing van de kampen wordt niet langer getolereerd.

De grootschalige politie-actie tegen de kampen in het achttiende arrondissement van de Franse hoofdstad werd woensdag aangekondigd. Donderdagochtend om 05.00 uur waren de eerste agenten ter plaatse bij de tentenkampen bij de ringweg van de stad.

Twitter avatar prefpolice Préfecture de Police #LaChapelle #Wilson : l’évacuation des #campements met fin à des conditions de salubrité déplorables. https://t.co/1a5OXm5YK0

1.606 inwoners van twee grote nederzettingen - naast migranten ook verslaafden en daklozen - werden in bussen afgevoerd, meldde de Franse politie. Met zeshonderd agenten hoopte de regering een einde te maken aan de „betreurenswaardige” leefomstandigheden. De daklozen worden ondergebracht in opvangcentra in en rond Parijs.

‘Niet langer tolereren’

Franse autoriteiten probeerden vaker de kampen te verwijderen, maar de nederzettingen keerden vaak op andere locaties terug. „Ik zal deze installaties langs de weg of elders in de openbare ruimte van de Parijs niet langer toleren”, beloofde Didier Lallement van de Parijse politie donderdag. Burgemeester van Parijs Anne Hidalgo was ook ter plaatse. „De straat is geen plek om te wonen”, zei ze.

De sluiting van de kampen is onderdeel van een pakket aangescherpte maatregelen rond migratie die premier Edouard Philippe woensdag bekendmaakte. De premier wil onder meer quota invoeren voor migrantenarbeiders, zodat zij vacatures in bepaalde sectoren op kunnen vullen. De regering wil daarnaast strengere voorwaarden stellen aan het verlenen van medische zorg aan personen die illegaal in het land zijn. Philippe: „Het gaat om soevereiniteit, we moeten de controle over ons migratiebeleid terugnemen.”