China: akkoord met VS over afbouwen handelstarieven

Volgens de Chinese regering tekent het land op korte termijn een nieuwe overeenkomst waarin de onderlinge importheffingen met de VS stapsgewijs worden teruggedraaid.
Er zou een ontmoeting op komst zijn tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi.
Er zou een ontmoeting op komst zijn tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi. Foto Kevin Lamarque/Reuters

De regeringen van de Verenigde Staten en China gaan de importtarieven die ze elkaar hebben opgelegd stapsgewijs terugdraaien. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Bloomberg. Ergens in de komende weken wordt een akkoord hierover ondertekend.

Hoeveel en welke heffingen als eerste zullen worden geschrapt, moet nog door beide landen worden afgesproken. De twee economische grootmachten hebben hierover de afgelopen twee weken „een constructief gesprek” gehad, zegt een woordvoerder van de Chinese overheid tegen Bloomberg. Het plan is dat de tarieven die de twee landen elkaar de laatste anderhalf jaar hebben opgelegd stapsgewijs en gelijktijdig worden teruggedraaid.

De Amerikaanse overheid heeft de nieuwe deal nog niet bevestigd. Volgens bronnen van Bloomberg volgt er binnenkort een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping. Het Witte Huis zou hierbij tevergeefs locaties in de Amerikaanse staten Iowa en Alaska hebben aangedragen. In plaats daarvan wordt nu gekeken naar locaties in Azië en Europa.

Deelakkoord

De Verenigde Staten en China sloten een maand geleden nog een deelakkoord in hun handelsconflict. Daarin zou onder meer zijn afgesproken dat China meer agrarische producten van de Amerikanen gaat kopen. Daarnaast zou er een overeenkomst zijn over valutatarieven en de bescherming van intellectueel eigendom. Volgens de Amerikanen manipuleert China de koers van zijn munt de renminbi voor een betere concurrentiepositie en steelt het land ideeën van Amerikaanse bedrijven. Als tegenprestatie zou de VS de aangekondigde importtarieven op Chinese goederen ter waarde van 250 miljard dollar uitstellen.

Het handelsconflict raakt intussen zowel de Chinese als de Amerikaanse economie. In China maakt de economie de laagste groei door sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw. Dat komt voor een belangrijk deel door het conflict met de VS, waardoor de Chinese export krimpt en er ook minder goederen worden ingevoerd. Ook in de VS zijn na een lange periode van economische expansie inmiddels tekenen zichtbaar van een afzwakkende economie. Vorige maand bleek dat cijfers uit de maakindustrie en de laatste investeringen wijzen op een afvlakking van de groei of zelfs krimp.