Recensie

Recensie Muziek

Als het goed is, is het heel goed

De Creoolse cultuur van Louisiana is voor een belangrijk deel afgeleid van de Haïtiaanse cultuur, zeker als het om de muziek van New Orleans gaat. Dat heeft historische redenen: begin 1800 ontvluchtten Franse planters de revolutie op het eiland en kwamen, met hun slaven, in New Orleans terecht. Dat erfgoed staat centraal op Lakou Mizik’s tweede album HaitiaNola. Het is een van de weinige groepen die het enorme potentieel van de Haïtiaanse muziek naar buiten weet uit te dragen en dit keer doen ze dat met niet mis te verstane hulp uit New Orleans. We horen Win Butler en Régine Chassagne van Arcade Fire, samen met de Preservation Hall Jazz Band op een heerlijke versie van klassieker ‘Iko Iko’. We horen Leyla McCalla, Tank & The Bangas, Cyril Neville en Trombone Shorty en nog vele anderen. Niet alles is goed, maar als het goed is, is het heel goed, zoals Jon Cleary’s New Orleans piano en de Franse accordeon op ‘La Fanmi’, een Haïtiaanse song over de continuïteit van cultuur en erfgoed.