Recensie

Recensie Muziek

Alle zelftwijfel aan de kant op schitterende plaat

Ondanks zijn writersblock maakte singer-songwriter Michael Kiwanuka in 2016 het sterke Love & Hate. Dat was van een emotionele diepgang die je enkel bij werkelijke giganten aantreft. De wat schuchtere bebaarde Brit met Oegandese roots leerde hoe louterend het kan werken: het delen van privégedachten, hoe openheid in tekst aan inhoud wint.

Bevrijding is ook zeker voelbaar op zijn nieuwste album, simpel Kiwanuka genoemd. Alle zelftwijfel is aan de kant. Met opnieuw hulp van de New Yorkse producer Danger Mouse maakte de zanger een schitterende, geaarde plaat waarin zijn grofkorrelige stemgeluid gedragen wordt door rootsy en gospelrakende popsoul. Kiwanuka is van een fonkelende rijkdom: in volle, gelaagde orkestraties bloeien harmonieën op. Kiwanuka voelt zich gelukkig in de liefde, maar hij confronteert ook in historisch en politiek verband, zoals in retrosoulopener ‘You Ain’t The Problem’ en ‘Hero’. Dit is een buitengewone aanrader.