Actiecomité XS4ALL haalt 2,5 miljoen euro op voor nieuwe provider

De actievoerders willen aanstaande maandag een nieuwe internetprovider lanceren als alternatief voor het binnenkort opgeheven XS4ALL.
Spandoeken tijdens de openbare bijeenkomst over de toekomst van internetprovider XS4ALL en de start van de campagne 'XS4ALL moet blijven', eind januari.
Spandoeken tijdens de openbare bijeenkomst over de toekomst van internetprovider XS4ALL en de start van de campagne 'XS4ALL moet blijven', eind januari. Foto Robin Utrecht/ANP

Actievoerders tegen het opheffen van internetprovider XS4ALL hebben donderdag met 2,5 miljoen euro ook het tweede doel gehaald van de crowdfundingsactie voor het oprichten van een nieuwe provider. Dinsdag haalden ze binnen een dag 1,25 miljoen euro op.

Het is niet bekend of het doel nu weer verlegd gaat worden. De actievoerders willen aanstaande maandag de nieuwe provider lanceren, die vanaf volgend jaar daadwerkelijk internet gaat aanbieden. Om rond te komen zegt het actiecomité het eerste jaar 25.000 abonnees nodig te hebben. Een petitie tegen de afschaffing van XS4ALL werd meer dan 50.000 keer ondertekend.

Het initiatief belooft „vrijheid”, „privacy” en „kwaliteit” te gaan leveren. Hoe dit praktisch georganiseerd gaat worden is nog niet bekend. Onder andere een oud-XS4LL-directeur heeft zich aangesloten. In de Raad van Advies zitten bekende gezichten, waaronder oud-politicus Boris van der Ham en oud-directeur van Telfort Ton aan de Stegge. De directeur van de nieuwe provider wordt Anco Scholte ter Horst.

XS4ALL heeft 250.000 abonnee’s en bestaat sinds 1993. In 1998 werd het overgenomen door KPN. Begin dit jaar kondigde KPN aan de merknaam XS4ALL op te gaan heffen. De ondernemingsraad van XS4ALL verzet zich hiertegen en is eind oktober naar de rechter gestapt.