Zeker vijf migranten verdronken voor kust Lanzarote

Een bootje met vijftien migranten leed schipbreuk voor de kust van het Canarische eiland Lanzarote. Vijf verdronken, nog zes zijn vermist.
Hulpmedewerkers dragen het lichaam van een van de migranten weg op een strand van Lanzarote.
Hulpmedewerkers dragen het lichaam van een van de migranten weg op een strand van Lanzarote. Foto Javier Fuentes/EPA

Zeker vijf bootmigranten zijn woensdag bij een schipbreuk verdronken voor de kust van het Canarische eiland Lanzarote. Nog eens zes personen worden vermist, melden lokale autoriteiten.

De Spaanse eilandengroep voor de kust van Marokko was jarenlang een belangrijke bestemming voor migranten die illegaal Europa in proberen te komen. Sinds 2008 heeft Spanje echter afspraken met landen in West-Afrika en is de migratiestroom nagenoeg opgedroogd.

De kustwacht wist vier drenkelingen te redden. Zeker een is minderjarig, schrijven Spaanse media. Het Rode Kruis staat hen bij. Een helikopter is ingezet om de andere drenkelingen te vinden.

Over de herkomst van de migranten is nog niets bekend. De afgelopen dagen waagde een groot aantal boten de oversteek omdat de omstandigheden goed waren, maar het weer sloeg woensdagochtend om. Golven zwollen aan tot vier meter.

Vorige week kwamen ook vier migranten om het leven bij een schipbreuk ten zuiden van de Canarische Eilanden. Overlevenden werden door een Singaporese olietanker gered. Het totaal aantal overleden bootmigranten staat dit jaar op zeker negen.

Lanzarote is het meest oostelijk gelegen eiland van de eilandengroep, zo’n 115 kilometer van de Marokkaanse kust.