Wielrennen

Geen bewijs voor omkoping Kolobnev door Vinokoerov

Oud-wielrenners Aleksandr Vinokoerov en Aleksandr Kolobnev zijn door de Luikse rechtbank vrijgesproken van omkoping. Vinokoerov zou Kolobnev in 2010 tijdens Luik-Bastenaken-Luik 150.000 euro hebben geboden voor de eindzege. In 2012 begon de internationale wielerbond UCI een onderzoek, nadat het Italiaanse dagblad Corriere della Sera een mailwisseling tussen de twee renners had gepubliceerd. Daaruit zou blijken dat de Rus Kolobnev inderdaad de wedstrijd had verkocht aan de Kazachstaan Vinokoerov. In 2015 begon een rechtszaak waarin de aanklagers onder meer overschrijvingen van 100.000 en 50.000 euro van Vinkoerov naar een Zwitserse bank waar Kolobnev klant was, als bewijs overlegden. De rechter zegt op basis daarvan niet te kunnen zeggen of de koers daadwerkelijk is verkocht. (NRC)