Verdachte situatie Schiphol blijkt loos alarm

De marechaussee deed onderzoek naar een verdachte situatie, maar volgens Air Europa is per ongeluk een alarm afgegaan.
Marechaussee op Schiphol.
Marechaussee op Schiphol. Foto Robin Utrecht/ANP

De verdachte situatie in een vliegtuig op Schiphol woensdagavond blijkt loos alarm te zijn. Dat meldt de vliegtuigmaatschappij van het toestel, Air Europa, op Twitter.

Volgens Air Europa is „per ongeluk een waarschuwing geactiveerd”. Vermoedelijk heeft de gezagvoerder een alarmknop ingedrukt. De maatschappij biedt haar excuses aan. Het ging om een toestel op een vlucht van Amsterdam naar Madrid.

De Koninklijke Marechaussee maakte eerder op de avond bekend onderzoek te doen naar een „verdachte situatie” aan boord van een toestel. Er werd rekening gehouden met een vliegtuigkaping. Na ruim een uur maakte de marechaussee bekend dat alle passagiers en de crew veilig van boord waren. Tien minuten later volgde het bericht van Air Europa dat het om een vals alarm ging.

Laat op de avond bevestigde de marechaussee de lezing van Air Europa. Zij schrijft dat „vanuit de cockpit melding gedaan is van een kaping/gijzeling”. Hierdoor werden alle protocollen op de luchthaven in werking gezet. Er wordt onderzocht wat er precies is gebeurd.

‘Maatschappelijke onrust’

Na de eerste melding werd opgeschaald naar GRIP-3, wat gebeurt in situaties waarin sprake is van „(dreigende) maatschappelijke onrust”. Meerdere ambulances, een arrestatieteam en de Dienst Speciale Interventies (DSI) kwamen ter plaatse. Het incident speelde bij pier D van vertrekhal 2, waarvandaan verschillende Europese vluchten vertrekken. De pier werd afgesloten met een rood-wit lint.

De marechaussee rondt momenteel het onderzoek af, meldt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). De minister zegt onder de indruk te zijn van „scherp en alert optreden” van de autoriteiten en diensten. Schiphol meldt dat de dienstregeling is hervat.

Twitter avatar ferdgrapperhaus Ferd Grapperhaus Situatie #Schiphol is weer normaal, @Marechaussee rondt onderzoek af. Onder de indruk van scherp en alert optreden autoriteiten en diensten; landelijk en lokaal. Complimenten overgebracht aan Burgemeester Schuurmans-Wijdeven.