Thuiskok

Sopa de camarón

Eigenlijk wilde ik hier een Amerikaanse clam chowder plaatsen, omdat ik dat zo graag eet als ik daar ben. Maar ik bladerde per ongeluk een pagina verder en stuitte toen op deze garnalensoep van Amerika’s zuiderburen. Ik moet zeggen: deze romige soep zag er gelijk goed uit.

Toen ik daarna las dat dit een soep is die de Mexicanen graag eten in de winter, was ik verkocht. Als bonus kwam ik er later achter dat je de soep ook kunt vullen met allerlei lekkere extraatjes: lente-ui, limoenpartjes, tortillachips of blokjes avocado. Of allemaal tegelijk, natuurlijk.

Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn. Snijd de bieslook fijn. Snijd de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook, bieslook, fijngesneden peper, paprikapoeder, oregano en suiker toe. Meng goed, dek de pan af en laat 10 minuten onder regelmatig roeren smoren. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten fijn. Doe de tomaten en het tomatensap bij het uimengsel en laat nog 10 minuten sudderen. Pel de garnalen, maak een inkeping over de rug en verwijder het darmkanaal. Doe de garnalen met de visbouillon in de pan, breng aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper en voeg vlak voor het serveren het citroensap toe.