In beeld

Stakende leraren en speelgoedtractoren

In het hele land hebben leraren in het basis- en voortgezet onderwijs woensdag het werk neergelegd omdat zij hogere salarissen en structureel meer geld willen om de werkdruk en het lerarentekort op te lossen. In verschillende steden zijn grote manifestaties. De Tweede Kamer behandelt woensdag en donderdag de onderwijsbegroting.
In Rotterdam liepen leraren en ouders over de rijbaan van de Erasmusbrug, waardoor het verkeer tijdelijk werd geblokkeerd. De protestmars begon bij het Wilhelminaplein en eindigde bij het Excelsiorstadion. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft samen met andere bonden een landelijke onderwijsstaking uitgeroepen in het primair en voortgezet onderwijs. De bond wil extra investeringen in het onderwijs om de problemen met de werkdruk, het lerarentekort en de salarissen op te lossen.
Foto Jerry Lampen/ANP
Bijna 4.500 scholen in het hele land hebben woensdag hun deuren gesloten en doen mee aan de staking.
Foto David van Dam
Op de Dam in Amsterdam waren volgens de Algemene Onderwijsbond zo'n tienduizend mensen aanwezig om te demonstreren tegen de werkdruk in het onderwijs, het lerarentekort en de lage salarissen.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Bij het ministerie van Onderwijs in Den Haag blokkeerden stakende leraren de stoep en de ingang met speelgoedtractoren - een knipoog naar de tractorblokkades van de afgelopen weken op het Malieveld in Den Haag.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag stond een lange rij met mensen om naar het debat te kunnen gaan over de onderwijsbegroting. De demonstranten werden weggestuurd door de politie omdat de publieke tribunes in de Kamer volzaten.
Foto David van Dam
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) in gesprek met een demonstrant voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. Ook donderdag wordt de begroting nog besproken. Slob kreeg in Den Haag een petitie aangeboden van de leraren.
Foto Sem van der Wal/ANP
Leraren en leerlingen op de publieke tribune van de Tweede Kamer, voorafgaand aan het debat over de onderwijsbegroting.
Foto Sem van der Wal/ANP
Partijleider Lilian Marijnissen van de SP en Lodewijk Asscher van de PvdA lopen mee met de protestmars in Rotterdam. "Onbegrijpelijk dat het kabinet nog steeds niet inziet hoe groot het probleem is", aldus Asscher. Hij riep leraren op zich "niet te laten afschepen", aangezien het begrotingsoverschot in de miljarden loopt. "De werkdruk grijpt jullie naar de keel. Dat los je niet op met een eenmalig bedrag."
Foto Jerry Lampen/ANP
Ook Jesse Klaver was in Rotterdam aanwezig om zijn steun te betuigen aan de leraren. "Jullie willen niet hier staan, maar voor de klas", aldus de fractievoorzitter van GroenLinks, die eind oktober zijn enkel heeft geblesseerd bij een potje zaalvoetbal. "Ik geef niet op tot we het geregeld hebben."
Foto Jerry Lampen/ANP
Kinderen op het schoolplein van de Maranathaschool in Nijkerk. Ondanks de landelijke lerarenstaking gaan de lessen op deze school wel gewoon door. De schoolleiding is van mening dat staken niet het beoogde resultaat geeft.
Foto Jeroen Jumelet/ANP
Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanwege de lerarenstaking gratis de Rotterdamse dierentuin Blijdorp in. Het was er daarom erg druk.
Foto Novi Zijlstra
Ook bij de ijsbaan in het Rotterdamse Plaswijckpark zijn veel kinderen vanwege de onderwijsstaking.
Foto Novi Zijlstra
Bij de skelterbaan in het Plaswijckpark staat een file.
Foto Novi Zijlstra
Behalve in Amsterdam en Rotterdam werd er woensdag op nog veel meer plekken in het pland gedemonstreerd. Zo gingen ook in Leeuwarden duizenden mensen de straat op.
Foto Jerry Lampen/ANP