nucleaire akkoord

Iran ondermijnt opnieuw atoomdeal met uraniumgas

Iran gaat zijn uraniumcentrifuges injecteren met uraniumgas. Dat heeft president Hassan Rouhani dinsdag bekendgemaakt. Het is de tweede dag waarop het land de afspraken schendt die het in 2015 met een aantal wereldmachten maakte over zijn kernprogramma. Het land wil deze woensdag ruim duizend centrifuges vullen met het gas. Het is onduidelijk of het gas zal worden ingezet om hoogverrijkt uranium te produceren, hiermee kunnen kernwapens worden gemaakt. De maatregel is de vierde op rij die botst met de afspraken in de nucleaire deal. Hierin staat dat een beperkt aantal centrifuges enkel zonder gas gebruikt mag worden. Het injecteren van gas, zei Rouhani, kan worden teruggedraaid als de wereldmachten uit de Iran-deal zich aan „hun toezeggingen” houden. (NRC)