Nederlandse advocaat neergeschoten, dreiging al eerder gemeld bij NCTV

De Nederlandse advocaat Philippe Schol is neergeschoten in het Duitse Gronau. Volgens de Orde van Advocaten werd onlangs een dreigingsanalyse over hem opgesteld.
In Gronau wordt onderzoek gedaan nadat het vuur is geopend op een Nederlandse advocaat.
In Gronau wordt onderzoek gedaan nadat het vuur is geopend op een Nederlandse advocaat. Foto ANP

Over de Nederlandse advocaat die woensdagochtend in het Duitse Gronau is neergeschoten, is vorige maand een dreigingsanalyse opgesteld. Dat zegt Carl Luttikhuis, deken van de Orde van Advocaten in Overijssel, tegen NRC. Volgens hem bestaat mogelijk een verband tussen de gerichte aanval en een faillissement waar de advocaat als curator bij optrad.

Het gaat om Philippe Schol van het advocatenkantoor Schol Gorter in Enschede, gespecialiseerd in ondernemingsrecht. De Nederlandse Orde van Advocaten spreekt van een „liquidatiepoging”. De 43-jarige advocaat woont in Gronau en zou vanuit een rijdende auto op straat zijn neergeschoten. De „meerdere mannelijke daders” zijn volgens de politie in een wit voertuig met een Nederlands kenteken weggevlucht. Volgens de Duitse politie is het slachtoffer zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Hij is aanspreekbaar en verkeert buiten levensgevaar.

Deken Luttikhuis zegt dat het „goed mogelijk” is dat de liquidatiepoging verband houdt met het optreden van Schol als curator in een faillissementszaak van sportschoolketen Olympic Gym. Het bedrijf met vestigingen in Hengelo, Tubbergen en Losser ging vorig jaar over de kop. In zijn faillissementsverslagen sprak Schol het vermoeden uit dat ex-eigenaar Ronald B. de sportschool gebruikte om drugsgeld wit te wassen. Ook liet de curator Ronald B. enige tijd vastzetten omdat deze onvoldoende zou meewerken aan de afwikkeling van het faillissement.

Een voormalig compagnon van B. maakte een doorstart met de sportschool in Losser, maar deze vestiging werd op 2 oktober beschoten - exact één jaar na het uitspreken van het faillissement. De eigenaar van de beschoten sportschool in Losser wil niet reageren: „Ik weet voor mijzelf exact hoe het zit, maar ik laat er niets over los.” De advocaat van Ronald B. was niet bereikbaar voor commentaar.

Naar aanleiding van de beschieting is de naam van de curator via de Orde van Advocaten doorgegeven aan Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding- en Veiligheid (NCTV), voor het opstellen van een dreigingsanalyse, zegt deken Luttikhuis. Over de inhoud van de dreigingsanalyse wil hij niks zeggen.

Een NCTV-woordvoerder bevestigt dat er een melding is gedaan maar kan niet zeggen wat voor maatregelen zijn getroffen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zegt tegen RTL nieuws dat Schol extra beveiligd werd en spreekt van een „enorme schok” dat de advocaat alsnog is beschoten. „Als de hoeders van onze rechtstaat worden aangevallen, dan moeten we vaststellen dat we heel urgent tegendruk moeten gaan geven”, zegt de minister.

Lees meer over de moord op Wiersum: Criminele dreiging zet diensten onder druk

‘Gericht geschoten’

De Duitse politie zegt uit te gaan van een gerichte actie. „De achtergronden van de aanval zijn op dit moment nog niet bekend, maar we hebben aanwijzingen dat gericht werd geschoten op de man”, reageert de officier van justitie in Münster. De politie doet onderzoek en hoort getuigen, waarbij wordt samengewerkt met Nederlandse autoriteiten.

De Nederlandse Orde van Advocaten is „geschokt door de liquidatiepoging” op Schol. „Eerder al is met de moord op Derk Wiersum een grens overschreden. Dat laat dit incident ook weer zien. De veiligheid van advocaten verdient serieuze aandacht en toereikende middelen”, schrijft de orde in een aparte reactie op Twitter. In september werd advocaat Derk Wiersum doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het proces tegen crimineel Ridouan Taghi.