Merkel droomde in de DDR van reizen door Amerika en Bruce Springsteen

Wat zou er van Angela Merkel zijn geworden als op 9 november 1989 de Berlijnse Muur niet was gevallen en de DDR dit jaar haar zeventigste verjaardag had gevierd? Die vraag stelde weekblad Der Spiegel deze week aan de bondskanselier, in een interview ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de Friedliche Revolution.

„Dan had ik tóch mijn droom kunnen vervullen”, antwoordt Merkel, die 35 jaar was toen de Muur viel. „In de DDR gingen vrouwen op 60-jarige leeftijd met pensioen, dus ik had al vijf jaar mijn paspoort en was naar Amerika gereisd. Want wie in het socialisme niet meer werkte, mocht eruit.

„Mijn eerste verre reis wilde ik naar Amerika maken. Vanwege de grootte, de diversiteit, de cultuur. De Rocky Mountains zien, met de auto rondrijden en Bruce Springsteen horen.” Niet in een grote Amerikaanse bak – „ik ben een vriend van kleine auto’s” – maar „wel in iets beters dan een Trabant”.

Dankzij de val van de Muur kon Merkel al in 1993 met haar man vier weken door Californië reizen. Ze noemt 9 november 1989 „een geluksmoment in de Duitse geschiedenis”, maar erkent dat er bij de Duitse eenwording fouten zijn gemaakt.

En, vraagt het blad, hebben de Oost-Duitsers wel genoeg waardering gekregen voor de omwenteling? „Omdat ik weet dat in West-Duitsland destijds niet louter helden woonden – ik herinner me dat het menigeen al te veel werd als hij een boek voor ons over de grens moest smokkelen – zou wat meer waardering zeker op z’n plaats zijn.”