‘Ik was bang dat het iets voor hobbyisten was’

Gouden handen, hebben ze. Fotograaf Maartje ter Horst legt jonge vrouwen vast die oude ambachten uitoefenen.

Foto Maartje ter Horst

Steiny Vos (35) wilde stiekem altijd al goudsmid worden. Haar vader was siersmid, net als haar opa. „Maar goudsmid – dat is meer iets voor hobbyisten”, dacht ze, dus werd het kapper. Op haar 23ste bleek dat niet wat ze ervan verwachtte en besloot ze tóch de opleiding tot goudsmid aan de Vakschool in Schoonhoven te doen. Daar ontmoette ze haar compagnon Jolanda Breman. Samen hebben ze sinds vier jaar een goudsmederij in het centrum van Utrecht.

In die smederij maken en verkopen ze sieraden van gerecycled goud en zilver. Ze ontwerpen die ook op aanvraag. „Soms komen mensen hier met hele Pinterest-collages binnen”, zegt Vos, „maar meestal laten ze het aan ons over.”