Democraten winnen in de staten Virginia en Kentucky

Verkiezingen Het verlies van de Republikeinen in twee Amerikaanse staten is een tegenslag voor Trump – een jaar voor de verkiezingen.

Een goede dag voor de Democraten, een slechte dag voor de partij van de Amerikaanse president Trump. In enkele Amerikaanse staten zijn dinsdag tussentijdse verkiezingen gehouden voor het Huis van Afgevaardigden, de Senaat of de positie van gouverneur. Vooral de totale overwinning van de Democratische Partij in de staat Virginia is een hard gelag voor de Republikeinen.

De Democraten behaalden in het Huis én in de Senaat van de staat een meerderheid. Onder leiding van gouverneur Ralph Northam kan de Democratische Partij in Virginia de komende jaren min of meer vrijuit besturen.

Het is voor het eerst in tientallen jaren dat de drie voornaamste bestuurslagen van de staat in handen komen van één en dezelfde partij: beide kamers van het plaatselijke Congres plus het gouverneurschap. Bij de presidentsverkiezingen van 2016 was Virginia de enige zuidelijke staat die in meerderheid voor Hillary Clinton koos in haar strijd om het Witte Huis tegen Trump.

Een van de belangrijkste twistpunten in Virginia is wapenwetgeving. Dit voorjaar was er een grote schietpartij bij het gemeentehuis van Virginia Beach, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. De Democraten probeerden in juli al strengere controles op wapenverkoop vast te leggen in een wet, maar de Republikeinen wilden er niet eens over stemmen.

Kentucky van symbolisch belang

In de diep-Republikeinse staat Kentucky lijkt het erop dat de Democratische uitdager Andy Beshear de Republikeinse gouverneur Matt Bevin heeft verslagen met een nipt verschil van 5.000 stemmen (0,4 procent). In een eerste toespraak wilde de gouverneur zijn verlies nog niet erkennen en stelde hij dat er „meer dan enkele onregelmatigheden” zijn geweest bij de stembussen, zonder dit verder toe te lichten. Mogelijk zal de Republikeinse partij een hertelling vragen.

Bevin oogstte de afgelopen jaren als gouverneur veel kritiek met zijn onbehouwen manier van doen. Zo bekritiseerde hij in april een lerarenstaking door te zeggen dat „ongetwijfeld deze dag een kind dat thuis moest blijven slachtoffer is geworden van een pedoseksueel”, en dat anderen die dag „voor het eerst drugs zullen gebruiken”. Zijn uitdager stelde zich op als een gematigd Democraat.

Trump mengde zich volop in de verkiezingsstrijd in Kentucky. Hij prees zijn impopulaire partijgenoot aan als „een van de beste gouverneurs van de Verenigde Staten”. En maandag hield de president samen met Bevin een campagnebijeenkomst in Lexington. Kentucky is mede van belang als thuisstaat van de Republikeinse senator Mitch McConnell, die als fractieleider een steunpilaar van de president is. Hij moet zijn zetel volgend jaar november verdedigen.

In de eveneens Republikeinse staat Mississippi hielden de Republikeinen dinsdag wel stand, zoals verwacht. Gouverneurskandidaat Tate Reeves boekte een comfortabele zege op zijn Democratische rivaal. Volgende week kiest Louisiana een gouverneur.