Geldboete voor 67 dierenactivisten voor stalbezetting Boxtel

Dierenactivisten hebben in mei een varkensboerderij in Boxtel bezet. 67 activisten moeten een boete van 300 euro betalen, oordeelde de rechter woensdag.
Woensdag staan 67 dierenactivisten voor de rechter voor de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel.
Woensdag staan 67 dierenactivisten voor de rechter voor de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel. Foto John van Hamond

67 dierenactivisten moeten een geldboete van 300 euro betalen voor het bezetten van een varkensboerderij in Boxtel. Ook krijgen ze een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd „om te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan”. Dat heeft de rechtbank in Oost-Brabant woensdag bepaald. Eerder op de dag had het Openbaar Ministerie één week gevangenisstraf geëist.

De dierenactivisten maakten deel uit van een grotere groep actievoerders die in mei de boerderij van een Brabantse varkenshouder urenlang bezetten. De 67 verdachten bleven in de stal, ook na een eerste vordering van de politie om de stal te verlaten. Zij kwamen uiteindelijk na een bezetting van zo’n tien uur naar buiten.

Volgens de rechter hadden de actievoerders geen oog voor de „gevoelens van onveiligheid” bij de boeren en de gemaakte schade. „Zij gedroegen zich alsof hun idealen en overtuigingen over dierenwelzijn een vrijbrief zijn voor het overtreden van de wet”, aldus de rechter. Op Instagram reageren de activisten teleurgesteld. „Is een deur meer waard dan iemands leven?”

Lees ook: Vrees voor meer harde acties van dierenactivisten

Bezetting

De activisten filmden vanuit de stallen en verspreidden de beelden via onder meer sociale media. Ze hoopten dat media de beelden verder zouden verspreiden.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) zei een dag na de bezetting in de Tweede Kamer dat activisten steeds actiever worden. Hij zei bezorgd te zijn over de toenemende bedreigingen richting boeren. Hij beloofde hierover te overleggen met landbouworganisaties.

Meat the Victims is een losse verzameling actievoerders. Zij vormen geen organisatie, hebben geen website en communiceren vooral via sociale media. Behalve de stalbezetting in Boxtel, demonstreerden ze in mei ook op de Dam in Amsterdam. Ook hier vroegen ze aandacht voor dierenleed.