‘Boycot van de staat’

Israëlisch hooggerechtshof keurt uitzetting van HRW-directeur goed

Omar Shakir, directeur van de Israëlisch-Palestijnse afdeling van Human Rights Watch (HRW), mag Israël worden uitgezet. Dat heeft het Israëlische hooggerechtshof dinsdag bepaald. Volgens Israël steunt Shakir de beweging BDS (Boycot, Desinvesteringen en Sancties), die oproept tot de boycot van de staat. Hij stelt Israël te worden uitgezet omdat hij opkomt voor mensenrechten in de regio.

Het is aan de Israëlische regering of zij Shakir echt uitzet. Als hiertoe wordt besloten, moet de directeur binnen twintig dagen het land uit. Volgens Shakir sluit Israël dan aan bij Iran, Noord-Korea en Egypte: landen die eerder hooggeplaatste HRW-medewerkers weigerden. De wereldwijde BDS-beweging roept op tot een economische, culturele en wetenschappelijke boycot van de staat Israël, met als doel een eind te maken aan de bezetting van de Palestijnse gebieden. (NRC)