Blokkade van speelgoedtrekkertjes en andere onderwijsacties

Op verschillende plekken in het land vragen leraren meer geld en waardering voor de onderwijssector. Ruim vierduizend scholen zijn woensdag dicht.
Leraren 'blokkeren' het ministerie van Onderwijs met speelgoedtrekkertjes. Het is een knipoog naar het boerenprotest van de voorbije weken.
Leraren 'blokkeren' het ministerie van Onderwijs met speelgoedtrekkertjes. Het is een knipoog naar het boerenprotest van de voorbije weken. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Op de stoep van het ministerie van Onderwijs in Den Haag stonden woensdagochtend tientallen speelgoedtrekkertjes. Ze zijn daar neergezet door stakende leden van Leraren in Actie als knipoog naar de tractorblokkades van boeren van de voorbije weken. Het is een van de vele acties door het hele land van stakende leraren. Ze hopen op meer geld en waardering van het kabinet.

Docenten van zowel basis- als voortgezet onderwijs hebben woensdag het werk neergelegd. Ze willen dat er structureel meer geïnvesteerd wordt in het onderwijs. Ruim vierduizend scholen hebben aan de actiewebsite Investeer in onderwijs laten weten dat ze vanwege de staking woensdag dicht blijven.

De protesten nemen diverse vormen aan. Zo worden in Venlo en Breda protestmarsen gehouden en zijn er manifestaties in onder meer Leeuwarden en Arnhem. In Rotterdam liepen honderden demonstranten over de rijbaan op de Erasmusbrug, waardoor het verkeer er tijdelijk niet langs kon. Op de Dam in Amsterdam hadden zich volgens de Algemene Onderwijsbond 10.000 mensen verzameld.

Op verschillende plekken waren grote schermen neergezet. Daar konden de stakers het Tweede Kamerdebat over de onderwijsbegroting volgen. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) verdedigde daar zijn beleid, en het goeddeels eenmalige steunpakket van 460 miljoen dat hij vrijdag had toegezegd.

Structureel

Het extra geld van Slob leek de staking van woensdag bijna te hebben voorkomen. De Algemene Onderwijsbond ging aanvankelijk akkoord en wilde van het protest afzien, maar moest daar onder druk van de leden op terugkomen. De achterban wilde meer toezeggingen voor een structureel groter budget. Het geld van Slob wordt door de actievoerders gezien als een „eerste stap naar een brede investering”.

Bekijk ook: de protestacties in beeld

Het onderwijs kampt met een groot personeelstekort. Om dat weg te werken bepleiten de docenten betere salarissen, meer docenten voor de klas en lagere werkdruk. De actie wordt gesteund door onder meer de onderwijsbonden, beroepsorganisaties en leerlingenorganisaties.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Waarom de leraren niet blij zijn met 460 miljoen

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.