Voormalig directeur Stedelijk

Beatrix Ruf aan de slag bij Moskous museum

Museum Beatrix Ruf, die als directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam ontslag nam, gaat aan het werk in het Moskouse museum Garage, van de Russische zakenvrouw Dasja Zjoekova.

Beatrix Ruf gaat voor Moskouse museum Garage werken.
Beatrix Ruf gaat voor Moskouse museum Garage werken. Foto Inge van Mill/ANP

Voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam Beatrix Ruf gaat werken voor het Garage museum voor hedendaagse kunst in Moskou. Dat meldt het museum op zijn website.

Ze gaat begin 2020 aan de slag. „Samen met onze directeur, Anton Belov, zal ze aan de langetermijnontwikkeling werken, en met haar visie bijdragen aan het tentoonstellingsprogramma, de planning, educatie en partnerprojecten bij Garage”, aldus het museum.

Ruf was eerder directeur van de Kunsthalle in Zürich. Ze werd in 2014 artistiek directeur van het Stedelijk. In 2017 nam ze ontslag na ophef over nevenactiviteiten.

Uit onafhankelijk onderzoek voor de gemeente Amsterdam bleek dat Ruf een bonus van 863.000 euro had ontvangen, van een eerdere opdrachtgever, die ook met het Stedelijk samenwerkte, zonder dat ze dat de toezichthouders van het museum gemeld had.

De onderzoekers oordeelden dat Ruf te goeder trouw had gehandeld, maar regels van goed bestuur had overtreden. De toezichthouders stapten op, deels gedwongen. Ruf was sinds begin 2019 weer als adviseur aan het Stedelijk verbonden. Per december wordt Rein Wolfs de nieuwe directeur van het Stedelijk.

Het Garage museum in Moskou, ontworpen door Rem Koolhaas, ging in 2015 open.

Het is een initiatief van zakenvrouw Dasja Zjoekova en haar ex-man, de olie-multimiljardair Roman Abramovitsj (eigenaar van voetbalclub Chelsea).

Correctie 6/11: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Dasja Zjoekova getrouwd is met Roman Abramovitsj. Ze is zijn ex-vrouw.