1,5 jaar cel voor ophangen granaat bij ADO Den Haag

Hilal A.B. kreeg achttien maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, opgelegd voor het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag. Twee andere verdachten zijn vrijgesproken.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoekt de handgranaat aan de gevel van het supportershome van ADO Den Haag.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoekt de handgranaat aan de gevel van het supportershome van ADO Den Haag. Foto GinoPress/ANP

Een 18-jarige man die een handgranaat ophing bij het supportershome van ADO Den Haag heeft woensdag 1,5 jaar celstraf gekregen, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen de Amsterdamse Hilal A. B. was twee jaar geëist door het Openbaar Ministerie voor bedreiging, het in bezit hebben van een handgranaat en vernieling.

Twee andere eveneens Amsterdamse verdachten werden vrijgesproken. De 18-jarige Faissal B. en de 21-jarige Charafedinne G. zaten bij de verdachten in de auto. Volgens de rechter stond het niet vast dat ze wisten dat hun medepassagier de handgranaat ging ophangen.

De werkende handgranaat, met de pin er nog in, werd in april dit jaar gevonden aan de muur van het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag, dat naast het stadion staat. Daarnaast waren drie andreaskruizen, gelijkend op het wapen van Amsterdam, op de muur gespoten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte het explosief onschadelijk en verwijderde het.

Lees over waar het vijandschap tussen ADO en Ajax vandaan komt: Wraak op wraak - de haat tussen Ajax en ADO is diepgeworteld

Voetbalgerelateerd geweld

De verdachte heeft volgens de rechter een „levensgevaarlijke situatie” gecreëerd. „Als de granaat door een ander was gevonden die daarvan niet tijdig het gevaar had onderkend, of als de handgranaat door de wind was losgeraakt, dan had het heel anders kunnen aflopen”, oordeelde de rechter.

Het motief voor het plaatsen van de granaat blijft onduidelijk. De drie verdachten ontkennen namelijk dat ze iets met het explosief te maken hebben. Volgens de rechtbank heeft het voorval er echter „alle schijn van” dat het om voetbalgerelateerd geweld gaat. Het wordt de verdachte zwaar aangerekend dat hij heeft bijgedragen aan de „al langer bestaande en zorgwekkende sfeer van escalerend geweld” tussen aanhangers van de twee voetbalclubs uit Den Haag en Amsterdam.

ADO Den Haag en Ajax zijn al jarenlang elkaars rivalen. Regelmatig komt het tot provocaties. Bij uit-duels tussen de clubs zijn sinds 2006 geen supporters van de bezoekende club meer welkom.

Correctie (6 november 2019): In een eerdere versie stond dat de rechtbank twee jaar cel had geëist tegen Hilal A.B., dat is het Openbaar Ministerie. De tekst is hierboven aangepast.