Uitspraak kort geding

Alsnog bankrekening voor wietondernemers

Ronald Roothans, Peter Schouten en Joep van Meel, van Project C.
Ronald Roothans, Peter Schouten en Joep van Meel, van Project C. Foto Merlin Daleman

ABN Amro moet binnen veertien dagen een bankrekening openen voor drie ondernemers die een bedrijf proberen op te zetten om legaal wiet te telen. De rechtbank Amsterdam oordeelde maandag in kort geding dat het „niet aannemelijk” is dat de mannen achter Project C de wet willen overtreden. Advocaat Peter Schouten, huisarts Ronald Roothans en voormalig SP-Statenlid Joep van Meel willen meedoen aan een overheidsexperiment met legale wietteelt. Dat plan moet nog door de Eerste Kamer. De ondernemers willen geen contant geld accepteren om zo transparant mogelijk te werk te gaan. Volgens de rechter is het zonder een bankrekening tegenwoordig onmogelijk „om in volle omvang aan het maatschappelijk verkeer te kunnen deelnemen”. Hoewel ABN Amro zich kan beroepen op contractvrijheid, mag de bank niet zonder meer klanten weigeren. (NRC)