Turkije

Ook IS-gevangenen zonder staatsburgerschap terug

Turkije zal gevangen IS-strijders en hun vrouwen terugsturen naar hun landen van herkomst, ook als hun staatsburgerschap is ingetrokken. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu maandag gezegd. Twee Nederlandse IS-vrouwen hebben zich vorige week gemeld bij de ambassade in Ankara. Van een van hen is diezelfde dag het Nederlanderschap afgenomen. Turkije lanceerde een offensief in Noordoost-Syrië tegen de Koerdische militie YPG nadat de Amerikaanse president Trump plotseling besloot zijn troepen terug te trekken uit de regio. Europese landen zagen het offensief als een gevaar voor de tienduizenden IS-gevangenen in provisorische detentiekampen van de YPG. Turkije zegt dat het de gevangenen die vastzitten in de Turkse veilige zone in Noordoost-Syrië overneemt en uitlevert aan hun landen van herkomst. Daar zitten veel Europese landen niet op te wachten. „De wereld komt nu met een nieuwe methode: het intrekken van hun staatsburgerschap”, zei Soylu. „Ze zeggen dat ze berecht moeten worden [in de landen] waar ze zijn opgepakt. Dit is een nieuwe vorm van internationaal recht, denk ik. Dat accepteren we niet. We zullen alle gevangen IS-leden terugsturen of hun staatsburgerschap is afgepakt of niet.” (NRC)