Thuiskok

Crème Dubarry

Laten we deze week beginnen met een klassieker, de bijzondere recepten volgen laten nog deze week – ik bedoel dat overigens niet negatief. Maar dit is een eeuwenoude Franse soep, vernoemd naar de maîtresse van Lodewijk XV, die in de achttiende eeuw over Frankrijk regeerde. Traditioneel gezien wordt deze bloemkoolsoep gemaakt met aardappelen en kalfsbouillon, maar vandaag houden we hem licht en helemaal vegetarisch. Daarom gebruiken we geen aardappelen en wel groentebouillon.

Verdeel de bloemkool in roosjes. Pel de sjalotten en snijd ze fijn. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de sjalotten onder regelmatig roeren vijf minuten met de komijn. Voeg de bloemkool toe, dek de pan af en laat vijf minuten smoren; roer af en toe. Voeg de bouillon en de melk toe, sluit de pan en laat op laag vuur nog vijftien minuten koken.

Schep de bloemkool in een blender, maal fijn en voeg beetje bij beetje de bouillon toe tot de soep de gewenste dikte heeft. Meng de slagroom erdoor. Breng de soep op smaak met zout en peper en bestrooi met wat extra komijnzaad.