Recensie

Recensie Film

Suf vervolg op ‘The Shining’

Horror Stanley Kubricks klassieker ‘The Shining’ krijgt met ‘Doctor Sleep’ een even zinloze als overbodige sequel.

Danny Torrance (Ewan McGregor) keert terug naar het Overlook Hotel en komt oude geesten tegen in ‘Doctor Sleep’.
Danny Torrance (Ewan McGregor) keert terug naar het Overlook Hotel en komt oude geesten tegen in ‘Doctor Sleep’. Foto Jessica Miglio

In 2013 publiceerde horrorauteur Stephen King Doctor Sleep, het vervolg op zijn bestseller The Shining, die in 1980 meesterlijk werd verfilmd door Stanley Kubrick. Het uitgesponnen Doctor Sleep, met 151 minuten zelfs langer dan The Shining, kan daar bij lange na niet aan tippen.

Danny Torrance, het jongetje dat op zijn driewieler door de gangen van het Overlook Hotel fietste, is inmiddels van middelbare leeftijd en beschikt nog steeds over telepathische krachten: de ‘shine’. Net als eerder zijn vader worstelt hij met alcohol. Met tegenzin raakt hij betrokken bij de strijd tussen het meisje Abra, dat ook beschikt over ‘the shine’, en True Knot, een hippie-achtige sekte.

Allemaal aanleiding voor een finale die zich weer in het Overlook Hotel afspeelt, dat speciaal voor de film werd nagebouwd zoals in Kubricks The Shining. Daar komt Dan (Ewan McGregor) de oude geesten weer tegen die hem als jongetje plaagden. Een feest van herkenning voor wie Kubricks klassieker zag, maar ook volstrekt zinloos. Het voegt werkelijk niets toe, om nog maar te zwijgen van de suffe plot die tussen alle flauwekul door iets wil zeggen over alcoholisme en spiritualiteit.