Milieugarantie

ArcelorMittal annuleert overname Italiaanse fabriek, Rome boos

Staalconcern ArcelorMittal wil af van zijn geplande overname van de Ilva-fabriek in Tarente, de grootste van Europa. Belangrijkste aanleiding is een recent besluit van de Italiaanse politiek om een milieugarantie voor de fabriek in te trekken. De Italiaanse regering heeft laten weten het besluit van ArcelorMittal niet zomaar te accepteren. De staalproducent loopt door het strengere milieubeleid naar eigen zeggen het risico op juridische vervolging vanwege vervuiling. De milieugarantie die het bedrijf hiertegen beschermde was volgens ArcelorMittal juist een belangrijke voorwaarde in het vorig jaar gesloten huur- en overnamecontract. Ook andere problemen spelen mee. Zo zou een door de rechtbank opgelegde sluiting van een van de hoogovens in Tarente een bedreiging vormen voor de bedrijfsvoering. (NRC)