In beeld

Migranten in Bosnië vrezen voor de winter

Duizenden migranten verblijven momenteel in het noordwesten van Bosnië, in de buurt van de grens met Kroatië. De migranten, meestal afkomstig uit Azië en Noord-Afrika, verblijven in overvolle opvangcentra of zwerven rond in het gebied. Lokale autoriteiten vinden dat de centrale overheid te weinig verantwoordelijkheid neemt voor de situatie. Vooral in het kamp Vucjak zijn de leefomstandigheden slecht. Nu de winter in aantocht is, hebben meerdere hulporganisaties de noodklok geluid.
Een man maakt zijn deken schoon in Vucjak, in de buurt van de grens tussen Bosnië en Kroatië. Het opvangkamp is berucht vanwege de slechte leefomstandigheden waarin de migranten verkeren.
Foto Marko Djurica/Reuters
Een groep mannen staat in de rij voor kleding en dekens. Het aantal migranten in Vucjak fluctueert, nu zijn het er ongeveer achthonderd, maar dit getal kan soms oplopen tot enkele duizenden. Vorige maand waarschuwde het Rode Kruis voor een humanitaire crisis in het opvangkamp.
Foto Marko Djurica/Reuters
De leefomstandigheden waren volgens de aan de VN-gelieerde Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) al erbarmelijk sinds het kamp in juni door Bosnische autoriteiten werd opgezet.
Foto Marko Djurica/Reuters
De crisis verergerde toen de burgemeester van de nabijgelegen stad Bihac eind oktober besloot de watertoevoer naar het kamp af te sluiten en geen afval meer te laten ophalen. Volgens hem hielp de centrale overheid hen niet genoeg met de opvang van migranten.
Foto Marko Djurica/Reuters
Naast een gebrek aan stromend water, is er ook geen elektriciteit. Daarnaast zouden de tenten waarin de migranten verblijven vaak beschimmeld zijn.
Foto Marko Djurica/Reuters
Hulporganisaties dringen er bij de autoriteiten op aan het kamp te sluiten en de migranten op een andere locatie onder te brengen. “Als de migranten hier tijdens de winter blijven, zullen mensen binnen enkele dagen of weken doodgaan van de kou”, vertelde de regio-coördinator van IOM aan Reuters.
Foto Marko Djurica/Reuters
Drie mannen slachten een schaap. Het Rode Kruis zorgt voor voedsel en drinken in het Vucjak, het is de enige hulporganisatie die er nog actief is.
Foto Marko Djurica/Reuters
“Ik zag dat de onderkomens van de dieren in Slovenië en Kroatië beter zijn dan dit kamp”, vertelde een Afghaanse migrant aan Reuters. “Dit is geen kamp. Dit is niet bedoeld voor mensen.”
Foto Marko Djurica/Reuters
Een Pakistaanse man laat de littekens op zijn arm zien. Hij zegt dat hij zichzelf snijdt omdat hij zijn geliefde mist.
Foto Marko Djurica/Reuters
Een Afghaanse man beweert dat hij door de Bosnische politie mishandeld is.
Foto Marko Djurica/Reuters
Migranten warmen zich aan het kampvuur. De temperatuur heeft de afgelopen weken rond het nulpunt gelegen.
Foto Marko Djurica/ReutersY
Twee jongemannen hebben zichzelf in doeken gehuld om warm te blijven.
Foto Marko Djurica/Reuters
Een Syrische migrant slaapt in een verlaten huis in het grensgebied. De meeste migranten zijn op doorreis naar Kroatië omdat het land lid is van de Europese Unie.
Foto Marko Djurica/Reuters
Of de migranten daar beter behandeld zullen worden is nog maar de vraag. Migranten die zijn aangehouden claimen dat de Kroatische politie hen mishandelt en hun bezittingen vernielt. “Welkom in Kroatië – land van marteling”, staat er op borden die zijn neergezet bij de grens, door een lokale Ngo die zich inzet voor de rechten van migranten.
Foto Marko Djurica/Reuters
Sinds 2018 zijn 40.000 migranten Bosnië binnengekomen. De Bosnische opvangcentra zitten vol, dus duizenden van hen zwerven rond in de regio. De lokale autoriteiten in Bihac dreigden ook het migrantencentrum Bira te sluiten, dit zou betekenen dat er nog eens 1300 migranten geen onderkomen hebben in de regio.
Foto Marko Djurica/Reuters